Powered By Blogger

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Εξουδετερώστε µια κακή σκέψη

Μερικές φορές το µυαλό όλων µας «κολλάει» σε σκέψεις που µας προκαλούν φόβο και άγχος και που µας φαίνεται αδύνατο να ελέγξουµε. Μπορούµε να τις σταµατήσουµε;
Αν ομως το συζητησετε με καποιο εμπιστο ατομο -τον συντροφο σας προτιμοτερα- θα ξαλαφρωσετε, καθως θα νιωσετε οτι δεν ειστε μονες στον κοσμο! Καποιος σας νοιαζεται!




Αναλύστε το
Καταρχήν, µόλις η ενοχλητική σκέψη κάνει την εµφάνισή της, σκεφτείτε µε επιχειρήµατα για ποιό λόγο επανέρχεται διαρκώς στο µυαλό σας, σκεφτείτε δηλαδή αν υπάρχει αντικειµενικός λόγος που σας απασχολεί. Αν π.χ. σκέφτεστε ότι θα χάσετε ένα αγαπηµένο σας πρόσωπο, είναι επειδή όντως κινδυνεύει από κάτι ή το σκέφτεστε από υπερβολικό ενδιαφέρον; Εντοπίστε εν ολίγοις το είδος της σκέψης: είναι ένα άγχος, µια αγωνία, ένας στόχος που συνεχώς αναβάλλετε; Αφού γίνει αυτό, µπορείτε να προχωρήσετε στην αναζήτηση λύσης.
Σκεφτείτε λογικά
Αν µια κακή σκέψη αφορά κάτι που δεν είναι στο χέρι σας να συµβεί ή όχι (π.χ. φόβος μιας ανίατης ασθένειας από την οποία είστε προσβεβλημένοι), πρέπει να προσπαθήσετε να υποβαθµίσετε τη σηµασία της. Για να το καταφέρετε αυτό πείτε στον εαυτό σας ότι είναι κάτι το οποίο δεν µπορείτε να ελέγξετε και γι’ αυτό καλό είναι να το βάλετε στην άκρη.

Ή σκεφτείτε: «αν όντως γίνει κάτι, θα αξιολογήσω τότε πώς θα το αντιµετωπίσω». Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε σε πρόσωπα ή στιγµές που αγαπάτε ή να ασχοληθείτε µε πράγµατα που σας χαλαρώνουν, π.χ ν’ακούσετε τη μουσική που σας αρέσει πολύ, ένα χόµπι, γυµναστική κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου